Blogi

Intervjuu Roy Mangersnesiga (11.01.2014)

 

Kui kaua Te olete fotograaf olnud ja mis on Teie senine suurim auhind/saavutus?

Ma olen pildistanud alates 2000. aastast, kuid professionaal olen 2006. aastast. Minu uhkeimateks auhindadeks on 2 tiitlit BBC Wildlife Photographer of the Year (BBC aasta ürgse looduse fotograafi) võistluselt. See on väga suur sündmus ja seal on väga raske silma paista. Loomulikult on mulle oluline ka minu viimane auhind, milleks oli Global Arctic Award võistluse üldvõit  “Arctic Photographer of the Year” (Arktika aasta fotograaf). Väga tore on seda tiitlit omada. Mulle tundub, et see ka sobib mulle väga hästi.

Mis hoiab Teie kirge fotograafia vastu üleval?

Oma eesmärkide saavutamise põnevus on minu jaoks alati olnud edasiviiv jõud. Mulle meeldib töötada ka pikaajaliste projektidega ja enne kui ma mõnega neist lõpetan, alustan ma paari uuega. Sellisel viisil sean ma endale oma töös alati eesmärke.

Peale fotograafia, mis Teie kirgedeks veel on?

Minu suureks kireks on looduskaitse ning ma püüan alati neid kahte kirge omavahel ühendada. Ürgse looduse fotograafia võib looduskaitses olla väga võimas relv. Miski ei räägi head lugu paremini kui üks rabav pilt.

Kui Te saaksite fotograafia õpilasele anda ühe nõuande, et nad saaksid oma töid paremaks muuta, siis mis see oleks?

Parim viis õppida on läbi oma tegevuse; seega tehke palju pilte ja võtke aega nende hindamiseks!

Nimetage kolm fotograafi või kunstnikku, kes on Teie töid enim mõjutanud.

Jim Brandenburg – ma armastan tema mahedat lähenemist valgusele ja ürgsele loodusele. Tal on pildistamisel ka tugevat närvi, mida tavaliselt ei kohta USA fotograafide puhul.

Vincent Murnier – Tema ehe stiil on mind aastaid paelunud. Ma ei tunnista, et tema fotod mind otseselt mõjutanud oleks, kuid vaadates tagasi iseenda lemmikuid pilte, siis olen ma vist temalt ühtteist õppinud.

Staffan Widstrand – Kuigi Staffan on suurepärane fotograaf, arvan, et mind on rohkem mõjutanud pigem tema vastupidavus ja kirg. See viis, kuidas ta töötab suurte projektidega, kuidas ta tõesti muudab maailma – see peaks kõigile eeskujuks olema.

Ennustage, kuhu fotograafia jõuab järgmise kümne aasta jooksul.

Ma arvan, et fotograafiast saab  veelgi laiem termin ja me võime näha jagunemist kahte leeri – puhtad “klassikalised” fotograafid ja massid, kes kasutavad oma mobiiltelefone ja mida iganes, et oma pilte levitada sotsiaalmeedias. Liikuv pilt integreerub fotograafia “toodete” sekka aina enam. Kui sa oled hea, on endiselt võimalik edukas olla.

Kui Te oleksite loom, siis mis loom?

Ma oleksin jääkaru! Ma rulluksin iga päev lumes, ujuksin, magaksin nii palju kui võimalik ja puhastaksin oma pehmet ilusat kasukat. Ainus asi, mille pärast ma muret tundma peaksin, oleks see, kuidas saada ookeani jääle, kui see suvel põhja poole liikuma hakkab.

 

 
 
 

<< Tagasi