Blogi

Autode loominguline portreteerimine (30.04.2009)

 

See foto ei olnud ette nähtud salongis pildistamiseks.

Minu ülesandeks oli teha hea autofoto arvestades ümbrust ja kohta. Tegemist oli Lamborghini auto esitlusega Jurmalas, Lätis. Korraldajad tahtsid fotoga näidata, et auto sobib rikastele ja ma valisin taustaks sadama, kus nende laevad tavaliselt seisavad.

Esimeses plaanis panime fookusesse Lamborghini auto ja keerasime selle külge nii, et ta laevade taustal ei näiks lame välja. Kaader oli ette valmistatud. Oli päikesepaisteline päev ja ma pidin vähendama varjusid.

Ja et auto näeks fotol välja väga peen ja õrn (subtiilne), kasutasin välku SB-800 ning käsirežiimi lisavalgustuseks. Kui auto oleks olnud tumedat värvi, oleks olukord olnud raskem, sest oleksid võinud tekkida laigud. Sellisel juhul pidanuks töötama terve stuudiumi valgustussüsteem. Tuletan meelde, et tegemist oli tellimusega ja ma pidin piirduma minimaalsete ressurssidega. Ehk oleks saanud veel väljendusrikkama foto, kui ma oleksin kasutanud redelit. Sel juhul oleks vaatluspunkt olnud kõrgemal ja taustal oleks olnud näha rohkem laevu. Kuid sellel fotol oli põhirõhk Lamborghinil ja laevad moodustasid talle ilusa tausta. Foto on pildistatud fotoaparaadiga Nikon D3, objektiiv- Nikkor 24-70mm/2,8. ISO 200

Väga häid autofotosid aitab luua kirg ja suur huvi autode vastu. Kuna paljud neist on kuulsad oma individuaalsuse poolest, pildistage neid nii, nagu te tahaksite teha neist autoportreed, kus isiksus on peidus metalli ja kroomitud detailide taga. Pole üldse tähtis, kas te pildistate Fiat 500 või Lamborghini, kõigepealt mõelge välja vastav taust. Otsige huvitavaid kohti ja katsetage, kas koht sobib auto disainiga, leidke veel midagi, mis annaks hea kontrasti. Kõik see loob vastava meeleolu ja teie võimalusi piirab ainult teie oma fantaasia.

Väga palju loeb hea valgustus, kuid see ei pea olema hirmkallis. Töö meid ümbritseva loomuliku valgusega on väga hea asi, ja kui näiteks on teada, et valgus võib päeva jooksul äikese tõttu muutuda, aitaks viimane teil luua rabavaid tulemusi.

Zigismundi vahendite teatmik...

Olulisemad seadmed autode edukaks pildistamiseks:

DSLR, Nikon D3 (sobib hästi nõrga valgustuse puhul ega tekita digimüra)

Lainurk: Nikkor 14-24mm f/2.8 FX objektiiv

Standartne: Nikkor 24-70mm f/2.8 FX objektiiv

Telefoto: Nikkor 80/200mm f&2.8 objektiiv

Nikkor 85mm f&1.4

Nikon SB-900 välk

Maa peal pori sees.

Kui tahad koju jõudu väga heade fotodega, on oluline, millisest nurgast Sa pildistad.

Lihtsalt seista ja pildistada silmade kõrguselt on liiga lihtne. Enne, kui haarate fotoaparaadi, hinnake kõiki nurki ja kaaluge, mida võiks veel teha, et parandada oma tööga loodud muljet.

 

Kõige tähtsam!

Vaata objekti erinevatest nurkadest. Kui püüad oma tööd teha mulje avaldamaks, vali mitu huvitavat vaatepunkti ja -nurka.

Arvesta foto temaatikat. Mida räägib Sulle see auto? Kas ta on tugev, võimas ja veetlev? Kas ta on 4x4, kes mudaväljakul tunneb end kui kodus.

Arvesta olemasolevat  valgust. Ära karda valgusega mängida. Pildista vastu päikest või hommikul vara koidu ajal, eksperimenteeri pimeduse taustal, proovi pildistada hästi ligidalt, kasutades käsivälku või valgustit.

Ära satu ise foto peale. Kuna auto kõik osad tavaliselt peegelduvad, vali hoolikalt pildistamise koht.

Ole ettevaatlik, kui pildistad tee ääres või muus avalikus kohas. Väga kerge on sukelduda oma tegevusse ja unustada ümbrus. Kui pildistad lamades, ei pruugi teised autod sind näha. Võta kaasa sõber, kes Sind valvab ja kaitseb.

Tekst ja fotod: Zigismunds Zalmanis


 
 
 

<< Tagasi