Blogi

NIKON D850 – tõsise arendustöö tulemus! (24.08.2017)

 

Siit ta siis tuleb. Enne iga peegelkaamera mudeli esitlust olen endalt küsinud, mida siis seekordne mudel pakub – on see väike tehnoloogiline vigade parandus, tootele turunduslikult toimiv uuendus või midagi päris uut. Seekord ei tule ilmselt pettuda. Tehnoloogilisi uuendusi on NIKON D850 kaameras hulgaliselt ja need annavad uuele kaamerale täiesti uue perspektiivi. Toome välja kõige olulisemad muudatused. Õnneks neid on palju!

Sensor. Kasutusel täiesti uus FX CMOS 45,7 megapiksline sensor. Kasvanud pole mitte ainult sensori resolutsioon vaid tehnoloogilise uuendusena on kasutatud uut tüüpi tagantvalgustusega sensorit, mis annab oluliselt vähem digitaalset müra ning parandab dünaamilist ulatust. Madalsagedusfiltri udustava kihi puudumine annab piltidele erakordse teravuse. ISO ulatus on vahemikus 64-25600 (laiendatav kuni 102400). Koos Nikoni F/1.4 valgusjõuga objektiividega on võimalik pildistada väga ekstreemsetes valgusolukordades.

Kasutamisomadused. Kaameral on magneesiumist ilmastikukindel korpus. Tagaküljel 8cm diagonaaliga 2360K resolutsiooniga ekraan (D810 ekraani resolutsioon oli vaid 1229K). Ekraan on kallutatav ning puutetundlik. Kogu nupustik on valgustatud, mis teeb pimedas kaamera kasutamise fotograafile mugavaks. Sarivõte on selle kaamera juures täiesti erakordne. Kui võiks arvata, et megapikslite tõustes kaamera muutud aeglasemaks või jääb kiirus samaks, siis D850 suudab sarivõttena pildistada 7 kaadrit sekundis, koos akutallaga MB-D18 isegi 9 kaadrit sekundis. Lubatud on ka vaikset, ilma katiku helita pildistamisvõimalust. Autofookuspunkte on 153 ja dünaamilist ulatust kuni -4EV ning autofookus töötab sama kiiresti ka hämarikus nagu NIKON D5. „Cross-tüüpi“ autofookuspunkte on 99 (D810 oli neid vaid 15). Täiesti uue tehnoloogilise lahendusena pakutakse koondatud automaatset teravustamist. See on võimalus teha objektist mitmikpildid ning seejärel tarkvara liidab need kokku üheks ülisuure teravussügavusega pildiks. Näiteks makrofotograafide jaoks on see täiesti uus võimalus. Mälukaardina kasutatakse D850 kaameras SD ja XQD tüüpi kaameraid, mis on kasutajatele väga mõistlik valik. XQD on väga kiire mälukaardi standard ja SD kaardi tüüp on üldlevinud ja laialdaselt kasutatav. Aku on kaameras jäänud küll samaks mis D810 – EN-EL15, kuid tehnoloogia on muutunud nii palju energiasäästlikumaks, et nüüd võib ühe laadimisega teha kuni 1840 võtet (D810 suutis teha vaid 1200 võtet).

Video. 4k resolutsiooniga video salvestamine on nüüd võimalik ilma kärpefaktorita. Video salvestatakse kogu kaadri ulatuses. See annab võimaluse kasutada edukalt fikseeritud fookuskaugusega objektiive. Timelaps- ning aeglustatud videod saab teha ning kaameras töödelda isegi 8K resolutsioonis. Videote salvestuse kaadri suurus ja kaadri sagedus:
3840x2160 (4K UHD); 30p, 25p, 24p
1920x1080;  60p; 50p; 30p; 25p; 24p
1280x720; 60p; 50p
1920x1080 (aegluubis) 30px4; 24p
Aku võimaldab teha kuni 70 minutit videot.

Pildifailide salvestamine. Selle kaamera juures võib tekkida mure, et kuidas sellisele andmemahule peab vastu fotograafi arvutipark. Ka siin on leitud kasulik lahendus. RAW faili on võimalik salvestada kolmes suuruses: RAW 45,7 megapikslit, RAW 25,6 megapikslit keskmine või RAW 11,4 megapikslit. Kaks viimast suurust on 12-bitised, kadudeta tihendatud pildifailid.

Tundub et D850 on tõesti kaamera milles on arvestatud fotograafi tegelikke vajadusi. Ei jää muljet, et midagi oleks meelega nuditud või mõni väike uks avamata jäetud. D850 tundub ühendavat erinevaid kaameraid. D850 on kiire teravustamise ja sarivõtte kiiruses jääb veidi alla oma suuremale vennale D5. Megapiksleid on nüüd piisavalt, et teha väga detailseid portreesid, moefotosid. See kaamera on loodetavasti kaasa võtnud kõik D810 parimad omadused ja muutunud veelgi paremaks. See kaamera on ühenduspunkt paljudele erinevate žanritega tegelevate fotograafide vahel. Pulma-, looduse- reklaami- ja isegi spordifoto võimalused on ühendatud ühte kaamerasse!

Kaamera loomisprotsessist võtsid osa fotograafid David Yarrow, Rosita Lipari, Delly Carr-i ja Joe McNally.

Usun, et see kaamera äratab Sinus huvi. Nüüd on aeg helistada (6411502) või kirjutada (store@iamphotogrpaher.eu) ja saada täpsemad vastused tekkinud küsimustele. Asume Tartu mnt. 84a, Tallinnas.

 

 
 
 

<< Tagasi