Blogi

Nikon D500ga metsas metsistega kohtumas (08.05.2017)

 

I AM Photographer Pro Shopist sain kokkuleppel paariks päevaks Nikon D500 peegelkaamerat proovida. Eesmärgiks oli testida selle kaamera omadusi nii pildistamisel kui ka filmimisel.

Lühidalt minu kogemusest: 

  • ISO võimekus – jäi seekord ülemine piir katsumata, kasutasin enamasti ISO vahemikku 400-4000. Ütleks, et 3200 tundus veel pisut hämarates tingimustes piisavalt puhas ning kaadrit kroppimata rahuldava detailsusega. Näiteks D810-t kasutades püüan mitte üle 1600 ISOga minna, vaid haruharvadel juhtudel 2500 või 4000. Seega sellel kaamera mudelil on ISO võimekuse seisukohalt näha arengut.
  • Teravustamine ja teravustamisala ja kiirus – see mulle selle kaamera juures meeldis kõige enam. Kiire teravustamine ja väga lai fookuspunkti valikuvõimalus kah, peaaegu kogu kaadri ulatuses, mis annab hulgaliselt erisuguste kaadrite komponeerimiseks. Uus kiire protsessor, piisav vahemälu, kiire katik (9fps), kahjuks küll Quiet modes ikka vaid 3fps, 4K video on kõik need asjad, millest tunnen D810 puhul puudust. Muuseas, quiet mode tundub vaiksem kui D810-l, aga tundub, et ka pisut suurema viipega teravustamise ja võtte vahel (see on lihtsalt tunnetuslik, pole eraldi testinud).
  • Pildifaili kvaliteet – crop kaamera jaoks üldiselt hea. Olles ise varasemalt kasutanud Nikon D7000-t, siis ütleks nagu öö ja päev, suur hüpe edasi, nii müra kui detaili jms osas. Tulemus tundub küll D810ga võrreldes pisut kontrastsem, kuid eks see on mõistetav ja tingitud ikkagi väiksemast sensorist.
  • Kasutusmugavus – minu jaoks pisut liiga tihedalt ja kokkusurutud kaamera tagakülg, kuid eks kõigil pole nii kohmakad näpud kui mul ning püsivalt kasutades harjub ilmselt ka sellega. Kinnastega tegutsedes on suur tõenäosus tabada valesid nuppe. Samas filmimist proovides meeldis mulle puutetundlik ekraan, mis võimaldab kiiresti ja mugavalt ekraanilt fookuspukte valida. Filmijatele ja makrofotohuvilistele on mugav ka kallutatav tagaekraan.

Minu arvates igati mõistlik kaameravalik fotohuvilistele, eriti neile, kes soovivad jäädvustada linde,  näiteks kiireid pisikesi värvulisi (siin aitab crop kere saavutada pikema fookuskauguse ilma näiliselt valgust kaotamata) ja ka neile, kes soovivad hea kvaliteediga videot salvestada. Kaamera võimekus on tõesti hea ja katab nii hobi kui ka juba professionaalsema fotograafi vajadused.

Aare Udras
Loodushuviline hobipiltnik

 

 
 
 

<< Tagasi