Blogi

AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR ON MULJETAVALDAV MITMES MÕTTES (01.07.2015)

 

Nikkori uus 300mm f/4 objektiiv on oma eelkäijast 30% lühem ja 46% kergem! Esmapilgul meenutab Nikkor 300mm f/4E PF ED VR oma suuruselt ja kujult Nikkori 24-70mm f/2.8 objektiivi.  Kuidas selline püsiva valgusjõuga ja pika fookuskaugusega objektiiv on suudetud konstrueerida nii kompaktse ja kergena?

Suur osa tulemusest on tänu uule konstruktsioonile. Sellele viitab ka objektiivi nimetuses kasutatav tähtedeühend PF. Uues 300mm f/4 objektiivis on kasutatud Phase Fresnel elementi, mis on saanud oma nime Prantsuse füüsiku Augustin-Jean Fresneli järgi. See optiline element võimaldab ehitada valgusjõulist optikat viisil, kus optiliste elementide mass ja ka hulk objektiivis on oluliselt väiksem, kui tavapärase konstruktsiooni korral. Fresneli läätse saab teha palju õhema ja kergemana, mõningatel juhtudel ka oluliselt väiksema läätsekumerusega. Objektiiv sisaldab ka optilist elementi, mis oluliselt vähendab kromaatilise aberratsiooni tekkimist. Kromaatiline aberratsioon on optikas esinev nähtus, kus valguskiire erinevad lainepikkused on läätse läbides erinevate murdumisnäitajatega. Väiksema lainepikkusega sinine spektriala murdub läätses rohkem kui suurema lainepikkusega punane spektriala. Kromaatiline aberratsioon vähendab kujutise teravust ning objektide über tekib sinakaslilla halo, mis on eriti selgelt nähtav heledal taustal. Akromaatiline element koosneb tavaliselt mitmest läätsest. Sellel objektiivil on kasutusel vaid üks täiustatud optiline element.

Tänu uutele tehnoloogiatele ongi võimalik ehitada kergem, kompaktsem ning valgusjõulisem objektiiv, mille kujutiskvaliteet on samuti eelmise põlvkonna objektiiviga võrreldes paranenud. Objektiiv sobib loodusfotograafidele, spordifotograafidele, miks ka mitte portreefotode pildistamiseks. Eriti õnnelikuks teeb objektiiv reisifotograafid. Objektiivi tagasihoidlik suurus ja kaal hakkab selgelt raha kokku hoidma lennupagasi maksude arvelt. Ja objektiivi teravus ja värviülekanne on tõesti muljetavaldavalt hea. Selles tasub igaühel endal veenduda.

Loodusfotograaf Sven Začek kasutab seda objektiivi ning tema sõnul: “Väike, terav ja kiire optika. Ise kasutan peamiselt pikematel matkadel, kuhu suurt ei jõua tassida. Minu jaoks on see nö kohtade otsimise objektiiv.” Loomulikult on omad olulised eelised ja tippkvaliteedi näitajad Nikkori AF-S 300mm F/2.8 G ED VR II objektiivil, kuid selle objektiivide mõõtmed ja kaal teevad maastikul liikumise ebamugavaks. Otsingutel on seepärast väga mugav kasutada kergemat ja mõõtmetelt väiksemat objektiivi.

Oluline on ka objektiivide hinnatase. Nikkori AF-S 300mm F/2.8 G ED VR II hind 5495 Eur. Nikkor 300mm f/4E PF ED VR hind I am photographer ProShop kaupluses on 1999 Eur. 

I AM Photgrapher Pro Shop esinduses Tartu mnt. 84a, Tallinnas on võimalik objektiiviga ka lähemalt tutvuda tööpäeviti kell 9.00 – 17.00.

 

 
 
 

<< Tagasi