Blogi

SUPERSUUM OBJEKTIIVIGA NIKON COOLPIX P900 (25.06.2015)

 

Kompaktkaameraid müüakse järjest vähem ja mobiiltelefon on võtnud oma hea pildikvaliteediga sisse oma koha. Nüüd, kus pikslite tagaajamise ralli on hoo maha võtnud, on kompaktkaamerate puhul hakatud üha enam tähelepanu pöörama suumiulatusele. Järjest enam kuuleme suurema kui 50-ne kordse suumiga kaameratest. Suumi olemasolu on väga tugev argument seljatama mobiiltelefoni ainuvalitsemist kompaktkaamerate üle.

Kompaktkaamerad, mis oma disainilt, ergonoomikalt ja suuruselt sarnanevad pigem peegelkaamerale, kuid neil on tavaliselt kaks olulist erinevust: sensor on väiksem kui peegelkaamera poolkaadersensoriga kaameratel ning objektiive ei ole võimalik kaamera ees vahetada. Nende kaamerate lipukirjaks ongi supersuum. Kui kümmekond aastat tagasi omasid kaamerad tavaliselt kümne ja kaheteistkordese suumiulatusega objektiive, siis aastal 2015 on see keskmiselt 50 korda. Hetkel troonib seda supersuumide lahingut Nikon COOLPIX P900 oma uskumatu 83x suumiga objektiiviga, ehk fookuskaugusega 24mm kuni 2000mm!

Kuigi tundub, et supersuumiga pildistamine pole midagi keerulist, tuleks siiski arvestada mõningate soovitustega, mis fotograafias kehtivaid reegleid aitavad jälgida. Mida pikemat fookuskaugust me kasutame, seda ebastabiilsemaks muutub kujutis, mida me pildiotsijas või ekraanil näeme. See on sarnane võimsa mereväebinokliga, millega vaadates on väga raske binoklit käes hoides vaadeldavat objekti stabiliseerida ja vaadelda. Fotokaamerasse ehitud kujutise stabiliseerimise seade toimib ka siiski teatud piirini. Enamasti see toimib Suurepäraselt, kuid fookuskaugusega 1000mm ja enam oleks siiski kindlam kasutada statiivi, selleks et kaamera kindlalt  paigal püsiks. Kasuks tuleb ka kõrgema ISO-arvu kasutamine pildistamisel. Kõrgema ISO-arvuga pildistades muutub sensor tundlikumaks ning saate kasutada lühemaid katiku kiiruseid. Samuti tuleb arvestada, et nii pika suumiga hakkavad rolli mängima ka atmosfäärinähtused, nagu maapinna kohal virvendav kuum õhk või õhuniiskus, mis mõjutab kujutise teravust ja kontrastsust.

Sellegi poolest jääb COOLPIX P900 omanikele rohkesti kaamera kasutamisrõõmu. Jääb üle vaid hämmastuda kuivõrd hea teravusega pilte on võimalik saada nii universaalse obektiiviga. Kui valgustingimused on head siis pildi kvaliteet on väga sarnane peegelkaamera omale. Pealegi peaks peegelkaamera omanik 2000mm fookuskaugusega objektiivi eest käima välja märkimisväärse varanduse. Kuigi COOLPIX P900 sensori suurus ja lõpuks ka objektiivi lahutusvõime seab omad raamid, siis võrdväärset supersuum objektiiviga kompaktkaamerat hetkel turul ei ole.

 

 
 
 

<< Tagasi