Blogi

Maamiinide ohvrid, Majid Saeedi, Iraani dokumentaalfotograaf (12.03.2014)

 

Näituse avamine laupäeval 5. aprillil 2014 kell 19:00 Fotomuuseumis (Raekoja t. 4/6, Tallinn). NB! Avamisele sissepääs ainult kutsetega!

Näitus on avatud 05.04. - 06.05.2014 Fotomuuseumi lahtiolekuaegadel.

Afganistan on üks maamiinirohkemaid riike maailmas. Nõukogude okupatsioon riigis 1979. aastast kuni viimaste vägede väljaviimiseni 1989. aastal tähendas, et linnakeskused oli nõukogude vägede ja miilitsa kontrolli all ning neis toimusid pidevad, kuid mitte väga intensiivsed kokkupõrked mitmete Mujahedeeni võitlejatega.

Maamiine paigaldasid mõlemad pooled ja neid peitus igas võimalikus kohas. Teed, kõrgepingemastid, sillad, mahajäetud majad oli kõik miine täis. Isegi riigi kõige suurem pais, Kajakai ja püloonid, mis ühendasid paisu Kandahariga, riigi suurususelt teise linna, oli miine täis.

Siiani on suured alad riigis erinevaid miine täis – alates jalaväemiinidest kuni tankitõrjemiinideni. Kabul on senini kõige miinirohkem pealinn maailmas.

Maamiinid tapavad või sandistavad keskmiselt umbes 65 inimest kuus. Hiljutised kokkupõrked koalitsiooni vägede ja Talibani võitlejate vahel riigi lõunaosas on kaasa toonud uut liiki miinid – üldjuhul käsitsi valmistatud.

Sõja ja vägivalla nägemine on mulle isiklikult suurt mõju avaldanud, see on muutnud mind palju tugevamaks ja täpsemaks, kuid isiklikult on see teinud mind väga haavatavaks. Minu peas keerleb palju mõtteid selle üle, miks saavad süütutest inimestest ohvrid või miks nad surevad või saavad vigastada ja mul on sellest väga kahju.

Ma läksin pildistama alates sõjaohvritest kuni Rahvusvahelise Päästekomiteeni, kuid järsku hakkasin ma mõtlema sellele, kuidas reageeriksid kaamera ees inimesed, kes on miini tõttu jäseme kaotanud. Kohe järgmisel päeval läksin ma tagasi Päästekomitee juurde musta kardina ja valgusega ja tegin mõnest neist pilte. Ma ei arva, et need pildid on stuudiofotod, pigem jäid need pildid mu kaamera ette.

Miiniohvreid on varemgi pildistatud, kuid ma tahtsin seda teemat vaadata teisest vaatenurgast ja nüüd ma tunnen, et sellel on rohkem mõju.

Fotograafina on minu peamine fookus alati olnud reaalsusel – olgu see siis õnnelik või kurb.

Foto on dokument, mis säilib ka tulevikus ja meie oleme dokumentalistid, kes räägivad tõtt läbi oma töö.

Majid Saeedi on Iraani dokumentaalfotograaf. Ta on viimased 20 aastat pildistanud Lähis-Ida keskendudes humanitaaraspektidele. Majidi fotode eesmärk on ka jutustada rääkimata lugusid sotsiaalsetest probleemidest ja sotsiaalsest ebavõrdsusest. Majid sündis ja kasvas Teheranis.

Ta alustas fotograafiaga 16-aastaselt ja kui ta sai 18, läks ta Iraani ja Iraagi piirile, et pildistada põgenikke. Majid teeb praegu koostööd firmaga Getty Images, tehes Afganistanist ja Iraanist fotoreportaaže. Ta on juhtinud mitmete uudisteagentuuride fotoosakonda Iraanis ja olnud paljude võtmeprojektide eestvedajaks üle 15 aasta.


Üheks Majidi huviks on pildistada elu tänavatel ja portreteerida elanike tavaelu. Kui Majid parajasti ei tööta, meeldib talle fotograafiat õpetada ning olla noortele fotograafidele mentoriks.

Majid on võitnud mitmeid prominentseid ja prestiižseid fotograafia auhindu üle kogu maailma. Teda on pärjatud tiitliga “Iraani parim fotograaf” kaheksal korral. Tema fotosid on avaldatud rahvusvahelistes väljaannetes nagu Times, Spiegel, Life, New York Times, Washington Post, Washington Times, Time Magazine ja mitmetes Lähis-Ida väljaannetes ja portaalides.

Majid on reisinud mitmetesse Lähis-Ida riikidesse ja pildistanud nii sealset ebaõiglust kui ka metsikust. Tema hiljutine fotolugu kujutab Afganistani inimesi, kelle elusid on seal juba aastakümneid toimunud sõda mõjutanud.

Hiljutised auhinnad:

-2014 FotoEvidence Book auhind

- 2014 Lucas Dolega auhind

- 2013 World Press Photo (WPP) (maailma pressifoto)

- 2013 National Press Photographers Association (NPPA) (riiklik pressifotograafide assotsatsioon)

- 2013 China International Press Photo Contest (CHIPP) (Hiina rahvusvahelise pressifoto võistlus)

- 2013 RPS Wall Grant Jaapanis

- 2012 R.F. Kennedy auhind

- 2011 Lucie auhind

- 2010 UNICEFi auhind

- 2010 China International Press Photo Contest (CHIPP) (Hiina rahvusvahelise pressifoto võistlus)

- 2010 Henri Nanneni auhind

- 2009 & 2005 POY auhinnad

Näitused:

Isikunäitused

-       Peace Foundationi eriülevaade, Bolzano Itaalia, 2014

-       UK Galerii

-        Visa Pour L’Image 25. juubel, Perpignan, Prantsusmaa, 2013

-       Reminder Photography Stronghold Wall Grant, Tokyo, Jaapan, 2013

-       Fotoraport/ Age Festival Pmarico, Basilicata, Itaalia, 2013

-       Noorderlicht galerii, Groningen, Holland, 2012

-       New York, USA, 2011

Pluss 30 grupinäitust

 

 
 
 

<< Tagasi