Blogi

Kaua tehtud kaunikene – Nikkor TC-20E AF-S III (28.07.2010)

 

Händkakk koduaknal. Nikon D3x + Nikkor 300mm F2,8 VRII + Nikkor TC-20EIII. F5,6, 1/125, ISO 800.


100% väljalõige samast kaadrist

Siiani on Nikon oma ülesannetega suurepäraselt hakkama saanud – uuenenud on peaaegu kogu optikavalik. Lainurkadest, fiksidest ja makrodest kuni ülipikkade teleobjektiivideni välja. Paljud loodus- ja spordifotograafid pöörasid oma näljased pilgud telekonverterite poole. Vaatamata sellele, et TC-14 ja TC-17 olid oma ülesannete kõrgusel jäi TC-20 tihti endaga hätta. Mina ei saanudki aru, mismoodi sellega head pilti saab. Vahepeal oli detaili ja vahepeal mitte. Ebaühtlane kvaliteet jättis konverteri pigem fotokotti, kui lubas retkedele kaasa. Häda oli ka selles, et autofookus muutus selle vana konverteriga kole aeglaseks. Õnneks kuulas Nikon hädaliste kaebusi kõrbes ning tõi turule uhiuue optilise lahendusega TC-20E III telekonverteri.

 

Kobras kevadtaimedega maiustamas. Nikon D3x + Nikkor 300mm F2,8 VRII + Nikkor TC-20EIII. F5,6, 1/320, ISO 1000.


100% väljalõige samast kaadrist.

Hoidsin hinge kinni...

Peamiselt soovisin uut konverterit kasutada just lindude ja loomade pildistamisel ning oma kõige pikemate teleobjektiividega – 300mm F2,8 VRII ja 400mm F2,8 VR. Konverter muudaks minu arsenali vastavalt 600mm F5,6 VRII ja 800mm F5,6 VR relvadeks. 300mm + TC-20 on mul kasutuses peamiselt siis, kui ma olen liikuv fotokütt – hiilin, rooman ja ragistan võsas. 400mm + TC-20 on ikka varje- ja muidu passimistööks. Kaamerakeredeks on Nikon D3x ja Nikon D3s. D3x peab paljastama Nikoni uue võsukese tõelise pale.

Niisiis...siin pole mõtet midagi keerutada ja nagu kõik viimase kahe-kolme aasta jooksul Nikoni poolt üllitatud fototehnilised vahendid, saab ka TC-20EIII talle seatud ülesannetega suurepäraselt ja stabiilselt hakkama. Ei mingeid trikke – AF on kiire ja täpne ning konverter ise joonistab 24 megapikslit ilusti täis nii, et silm puhkab linnukeste sulgi ja loomakeste karvu üle lugedes.

 

Hirvepull õhtusel jalutuskäigul jahutavas merevees. Nikon D3x + Nikkor 70-200mm F2,8 VRII + Nikkor TC-20EIII. F5,6, 1/1000, ISO 1250.

100% väljalõige samast kaadrist.

Aga! Suured teled ongi niiviisi ehitatud, et nad töötaksid nii söögi alla kui peale koos telekonverteriga. Mis aga, kui pistaks uue konverteri mõnele zoomile vahele? Näiteks uuele Nikkor 70-200 VRII objektiivile, mida ma kuidagi kiitmast ei väsi. See lihtsalt on nii teravuselt kui ka AF kiiruselt vääriline kaaslane kõigile suurtele telefiksidele ja ma julgen väita, et see hetkel kõige kiiremini fokuseeriv zoom maailmas. Kas aga koos konverteriga säilivad selle objektiivi kõik head omadused? Vastus on kindel jah, samal ajal pisikest näppu pakul hoides (kes on näinud kihla vedamist Tarantino filmis „Four rooms“). Pole kahtlustki, et seekord ei lähe lugu filmisüžee järgi, vaid näpp jääb ütlejale alles, sest ma olen veendunud – testinud ja siis veel uskmatusest üle testinug ning naeratus näol veendunud. Ka paar minu Canoni kasutajatest sõpra on vaadanud neid pilte silmad punnis ja mõmisenud hämmeldunult üle huulte: „Uskumatu!“

Igatahes kõik on super ja järgnevalt unustame sõnad ning vaatame tõestusmaterjale fotode näol. Head nautimist, uskmatuse mahasurumist ja siis juba TC-20EIII ostmist ning kasutamist!

Tekst ja fotod: Sven Začek


 
 
 

<< Tagasi